Egészségipari Támogatási Program

A koronavírus-járvány első hullámát követően Magyarország Kormánya elindította az Egészségipari Támogatási Programot azzal a céllal, hogy egészségügyi beruházásokra irányuló befektetésekkel javuljon Magyarország önellátó képessége és csökkenjen az ország kiszolgáltatottsága, valamint hosszú távra megalapozza a gazdasági gyarapodást. Az egészségipari beruházások a jövő befektetései, amelyhez a szakértelem rendelkezésre áll, Magyarország ezeknek köszönhetően ma már olyan termékeket is elő tud állítani, amelyekből korábban behozatalra szorult.

Varga Mihály Pénzügyminiszter, az Egészségipari Támogatási Program kapcsán kiemelte: “Legfontosabb törekvésünk az, hogy Magyarország ne legyen kiszolgáltatva ezen a téren sem, így óvhatjuk meg biztonsággal az emberek egészségét. A beruházások a szükséges termékek beszerzését jóval egyszerűbbé és olcsóbbá teszik”hívta fel a figyelmet a tárcavezető. 

A Masterplast Kft. mintegy 9,5 milliárdos egészségipari alapanyag gyártás fejlesztését 7,5 milliárd forinttal támogatta a kormány. Az ezzel, illetve az Egészségipari Támogatási Programmal kapcsolatos további hírek Magyarország kormányának honlapján olvashatók:

A Masterplast történetének legnagyobb beruházása a vállalat központi telephelyén Sárszentmihályon valósult meg. Az üzem évente 7 ezer tonna, egészségipari védőfelszerelések gyártásához szükséges alapanyagok széles körének előállítására képes. A modern, nagyfokú automatizáltsággal működő gépsor egyéni egészségügyi védőfelszerelések, védőruházati termékek és higiéniai termékek széles köréhez gyárthat alapanyagot. Az egész Kárpát-medencében egyedülálló egészségipari beruházás hozzájárul Magyarország pandémiás védekezőképességének erősítéséhez, miután hazai forrásból fedezheti az ország és a régió egészségipari gyártóinak alapanyag igényét.

Az üzem átadására 2021. Június 29-én ünnepélyes keretek között kerül sor, ahol beszédet mond Varga Mihály, Magyarország Pénzügyminisztere. Az év második felében, folyamatos felfutás mellett megkezdődik a termelés. Az új gyártóegység 7700 négyzetméteren foglal helyet és 50 új munkahelyet teremt a magyar vállalatnál.

Márciusában újabb egészségipari beruházást indított a Masterplast, melynek célja az egészségügyi késztermékek gyártási kapacitásának megteremtése. A 2021 szeptemberére elkészülő fejlesztés szorosan kapcsolódik a korábbi egészségipari alapanyaggyártás beruházáshoz, és amellyel már az egészségipari késztermékek gyártását is megkezdi a társaság. A beruházás értéke 2,6 milliárd forint, aminek a finanszírozásához a Pénzügyminisztérium, az Egészségipari Támogatási Program keretében 80 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Nádasi Róbert a Masterplast vezérigazgatója, Tibor Dávid a Masterplast elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Ács Balázs a Masterplast alenöke

A Masterplast egészségipari gyártás fejlesztéseinek összértéke így már meghaladja a 12 milliárd forintot. A késztermékek gyártási képességének kiépítésével az egészségipari szegmensben is létrejön az integrált gyártás, amivel az alapanyagtól a késztermékig terjedő teljes gyártási láncot kézben tarthatja a magyar vállalat és tevékenyen hozzájárul Magyarország pandémiás védekezőképességének erősítéséhez.

A mindössze 6 hónap alatt megvalósuló új beruházással olyan egészségügyi késztermékek gyártása válik lehetővé, mint a védőoveráll, orvosi köpeny, zsilipruha, lábzsák, fejvédő, és izolációs lepedő. A 40 új munkahelyet teremtő üzemegységben, a gyártás hatékonyságát a nagyfokú automatizáltsággal működő fejlett gépegységek biztosítják majd, szigorú higiéniai és minőségbiztosítási előírások betartása mellett.

Gyármegnyitó képekben

A hivatalos sajtóközlemény ide kattintva érhető el.